Apple kondigt OS X El Capitan aan

Apple kondigt OS X El Capitan aan

Apple heeft op zijn eigen WWDC in San Francisco de OS X-update El Capitan aangekondigd. El Capitan bevat onder meer verbeteringen aan de interface, maar ook onder de motorkap heeft Apple veel gesleuteld.

Apple belooft in OS X 10.11, met de naam El Capitan, flinke verbeteringen in de performance. Zo zouden apps 40 procent sneller moeten laden, zou het wisselen tussen software twee keer zo snel moeten gaan en moet het openen van een pdf in preview-modus zelfs vier keer zo snel gaan, belooft Apple. Het bedrijf uit Cupertino deed zijn aankondigingen op de WWDC-ontwikkelaarsconferentie in San Francisco. Apple brengt de software per direct uit als bèta; in de herfst komt de nieuwe versie van OS X uit als gratis update.

Daarnaast brengt Apple zijn ontwikkelplatform Metal naar OS X. Dat platform, dat eerder al voor iOS werd uitgebracht, moet de prestaties van software die zwaar op de grafische kaart leunt verbeteren. Het platform vervangt daarbij de OpenGL-library, maar software moet er wel ondersteuning voor implementeren om ervan te kunnen profiteren. Blizzard zou echter al hebben aangegeven Metal te gaan gebruiken, evenals de ontwikkelaars van de Unreal- en Unity-engines. Ook software-ontwikkelaars als Autodesk en Adobe hebben aangegeven Metal te zullen implementeren.

El Capitan – een plek in het Yosemite-park – bevat daarnaast de nodige verbeteringen aan de interface, belooft Apple. Zo kunnen gebruikers die hun muisaanwijzer kwijt zijn de muis bewegen, waarna het besturingssysteem de locatie op het scherm aangeeft. Ook kan software in splitscreen draaien, en bevat Safari in El Capitan de optie om in één oogopslag te zien welke tabbladen geluid maken. Chrome bevat een soortgelijke functie, maar in OS X kunnen alle tabbladen in één keer worden gedempt. Daarnaast kunnen sites in Safari worden gepinned, waarbij ze aan de linkerzijde van de tabbalk worden vastgemaakt.

Tot slot bevat El Capitan de mogelijkheid om in menselijke taal te zoeken, bijvoorbeeld in het bestandssysteem, maar ook in de kalender-app. Nieuw daarbij is dat Spotlight, de zoekfunctie van OS X, kan worden losgekoppeld uit de menubalk, waarbij het venster kan worden verplaatst. Ook de grootte van het scherm kan worden gewijzigd.

Bron: Tweakers.net

Geen reacties

Reageren

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.